Kawa na lato – jak przygotować orzeźwiający i pobudzający napój na upały

Kawa to napój przygotowany z prażonych nasion krzewu kawowego. Wywodzący się z Etiopii, podbił już dawno cały świat. Miłośnicy kawy uwielbiają nie tylko jej lekko gorzki, charakterystyczny smak i aromat, ale również pobudzające właściwości. Zimą kubek gorącej kawy rozgrzewa i dodaje energii. Jak przygotować jednak kawę latem, aby przyjemnie orzeźwiła i urozmaiciła ciepłe, letnie popołudnie?

Jaki rodzaj kawy wybrać latem?

Pyszna kawa zyskała ogromną popularność dzięki swoim właściwościom pobudzającym.  Na rynku dostępnych jest mnóstwo różnych jej rodzajów, różniących się mocą, aromatem lub sposobem przygotowywania. Można zdecydować się na kawę ziarnistą w postaci całego ziarna, kawę mieloną, albo produkt instant. Dostępne są również rozmaite kawowe wariacje w postaci gotowych do  wymieszania z woda napojów kawowych. Poza kawą rozpuszczalną zawierają one również mleko w proszku i inne dodatki smakowo-aromatyczne.

Jaka kawa będzie najlepsza do przygotowania letnich, orzeźwiających napojów? Sprawdzi się zarówno dobrej jakości kawa instant, zaparzone w ekspresie espresso, jak i aromatyczny napar z kawiarki lub zaparzacza. Wiele zależy od preferencji smakowych oraz od rodzaju napoju, jaki chcemy przygotować.

Sposób na kawowe frappe

Kawowa wersja napoju z kostkami lodu, która idealnie sprawdzi się podczas nawet największych upałów, to przygotowane w domu frappe. Pomysł ten przypadnie do gustu również niespodziewanym gościom. Taka kawa to właściwie napój i deser w jednym – nie potrzeba nic więcej, żeby cieszyć się orzeźwieniem i przyjemną pogodą.

Do przygotowania szklanki takiego napoju wystarczy:

– 50 ml zaparzonego wcześniej i ostudzonego espresso;

– 150 ml mleka. Nie musi to być mleko naturalne, równie dobrze sprawdzi się na przykład mleczko kokosowe albo napój migdałowy;

– odpowiednia ilość kostek lodu, albo w wersji bogatszej – dwie gałki lodów o wybranym smaku.

Całość można posypać płatkami czekolady lub podać z syropem smakowym. Gotowe! Frappe kawowe podaje się w  wysokich szklankach, ze słomką lub specjalną, długą łyżeczką.